Update uw verkooptechnieken!

Update tijdig uw verkooptechnieken!

De ontwikkeling aan de inkoopzijde is in de laatste zes jaar sneller gegaan dan aan de verkoopzijde. Met als gevolg: een inkopende partij die steeds beter is voorbereid op het gesprek met de verkoper. En ook een goed geïnformeerde inkopende partij, want zijn belangrijkste adviseur (GOOGLE) heeft hem al van veel essentiële informatie voorzien. Daarvoor heeft hij de verkoper bijna niet meer nodig.

verkooptechnieken
verkooptechniek versus inkooptactiek

Het speelveld tussen inkoop en verkoop is duidelijk veranderd, de inkoper doorziet steeds sneller de manier waarop een verkoper zal proberen om invloed uit te oefenen op de klant. En dat geeft de inkoper de mogelijkheid om eigen tactieken in te zetten. Een voorbeeld daarvan is de case waarin de inkoper een slecht smakende kop koffie geeft aan de verkoper en daarbij vraagt hoe de koffie smaakt. “Niet verkeerd” antwoord de verkoper, die probeert aansluiting te krijgen op de persoon. En daarbij is hij het vertrouwen in een klap kwijt, want wie vertrouwt nu een liegende verkoper?

De klant is niet op zijn achterhoofd gevallen en doorziet steeds vaker bepaalde vraagtechnieken en onderhandelingstrucs. En dat kun je ook verwachten want hoeveel verkopers werken nog op dezelfde manier dan zes jaar geleden, en hoeveel opleiders hebben nog steeds dezelfde methodiek? Dat zijn er genoeg, de uitzonderingen daar gelaten, en als je nog steeds op dezelfde manier werkt dan weet je ook zeker dat je nog steeds hetzelfde resultaat haalt.

Softwarefabrikanten pakken het slim aan, in plaats van de ontwikkeling van een geheel nieuw programma maken ze een update van het bestaande programma. Gemakkelijk uitvoerbaar en betaalbaar. En dat kan ook met uw verkooptechnieken. Een opfrisser met nieuwe elementen doet wonderen, zowel voor de verkoper als voor de klant. Vraag het ons maar.